Sunday, May 8, 2011

Vitamine si minerale « Dietarapidaslabire

Stii ca ai mare nevoie de vitamine, dar oare le alegi pe cele care ti se potrivesc? Vitaminele si mineralele sunt indispensabile organismului. Pentru a evita carentele, trebuie sa-ti faci zilnic plinul de fructe si legume proaspete, care contin vitamine si minerale. Vitaminele se gasesc si in alte alimente. Cand le alegi,tine cont ca nevoia de vitamine si mai ales cantitatea lor, depind foarte mult de varsta pe care o ai, pentru ca organismul uman cunoaste mai multe faze de dezvoltare.
Perioada 20+

Multi tineri sunt neatenti la ceea ce mananca si de aceea carentele nu intarzie sa apara. Probleme la aceasta varsta sunt anemia (o carenta de fier), caderile de calciu si bolile de piele. De aceea, acum avem nevoie de fier si calciu, pe care le regasim in lactate, precum si omega 3. De asemenea intervalul 20- 30 ani de ani este adesea marcat de depresii. Pentru a le preveni, fa-ti plinul cu omega 3 printr-o cu peste, de 2-3 ori pe saptamana sau consumul unor suplimente alimentare. Pestele este o buna sursa de vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase.

Perioada 30+

Dupa 30 de ani, incepe procesul de imbatranire a pielii si pentru a-i proteja frumusetea ai nevoie de un surplus de vitamina E, K si C. Vitamna E este un antioxidant puternic, pe care il regasim in legume verzi, germeni de grau, fructe uscate oleaginoase si in grasimi polinesaturate. Vitamina C se afla in citrice, rosii si fructe de padure. Necesarul de vitamina K il iei din spanac, broccoli, salata verde, sparanghel, castraveti, kiwi si nuci. In plus, la aceasta varsta este recomandat in special femeilor un surplus de acid folic (vitamina B9), fiind perioada in care acestea se gandesc sa faca un copil, iar aceasta substanta reduce riscul malformatiilor congenitale ale fatului.

Perioada 40+

Acum isi fac aparitia tot felul de boli, iar organismul este din ce in ce mai slabit. La aceasta varsta este bine sa avem un sistem imunitar puternic, iar pentru al intari trebuie sa asimilam vitaminele A si B6. In aceasta perioada avem nevoie si de iod, principala sursa fiind nucile. VitaminaA o gasim in lapte, morcovi si cartofi dulci.

Perioada 50+

In cazul femeilor se apropie menopauza, astfel trebuie sa-si faca plinul de vitamina D. Va puteti bucura de ea stand zilnic cate 15 minute la soare si mancand lactate si oua. In stransa legatura cu menopauza, apar problemele cu oasele si riscul de osteoporoza. Pentru a le preveni, te ajuta calciul, pe care il procuri din lactate. Este bine venita si untura de peste, pentru ca deseori menopauza este asociata cu depresiile. Untura de peste protejeaza si sanatatea inimi, a creierului si a vaselor de sange. Se recomanda consumul suplimentelor alimentare ce contin acizi grasi omega 3.

No comments:

Post a Comment